"RAFHANAH'S YEAR END GIVEAWAY!"



 Assalamualaikum , 
join ikot koin GA . saja suka2 ..klik ja barner k ?



Terima Kasih..Bye-yeom

Mface = Blog . Video . Gambar . Kawan

Assalamualaikum , 


korang mesti kenal mereka berdua ini kan ? post kali nie aku nak cerita pasal abang baju kuning nih . abang ke pakcik ? LOL ~~ sebab aku tak tahu sangat cerita pasal eizlan yusof  . So AC Mizal . ada sesiapa yang tak kenal ke ? Ala yang jadi pengacara RM 1 juta money drop tu . *cite yang slalu buat aku suspen gile .  first of all, korang mesti taw pasal AC MIZAL dapat gelaran DATUK kan ? tak kan la x taw , blogger2 femes dah buat post dulu kot pasal berita nih . Dia dapat gelaran nih daripada Sultan Pahang Sultan Haji Ahmad Shah di Istana Abu Bakar , Pekan , Pahang..  WHOA~~ BIG APPLAUSE !!! clap.. clap.. clap.. 


secondly , korang taw tak pasal Mface . Apakah itu ? Mface adalah satu laman web *kot yang dibuat oleh Ac Mizal ? What ? tak percaya ? aku pun . tapi aku dengar tadi kat berita pukul 8 tv3 tu . Dia ada jugak cakap bendalah ini, boleh blog dan sebagainya yang jugak boleh digunakan untuk tujuan bisnes . aku adalah bukak kejap dan ini rupa dia yang aq dapat .. klik untuk lebih besar .. :)



tu ja untuk post kali nie .. XD


Terima Kasih..Bye-yeom

End Year Random Giveaway




Assalamualaikum, hye dan hello . Sejak nak dekat exam dulu , aku dah lama tak buat blogwalking . then tadi ada la buat sikit-sikit .. alaa .. jalan dekat-dekat ja .tak da la jauh mana puuunnn ~~ .. Pastu aku jumpa satu blog nie nak buat give away sempena end year .. ala banyak kot blog buat GA , tapi baru yang nie aku sempat join . so, ini lah dia ..



*klik barber untuk join 


klik sini kalau nak tengok hadiah .. XD

Terima Kasih..Bye-yeom

CAUTION !! CAUTION !!

Assalamualikum

                           


CAUTION !!! CAUTION !!
post kali ini adalah tentang aku yang nak mengadu @ bercerita kepada yang peduli . 

Aku perasan yang sejak aku renovate blog aku berbulan lalu, ramai visitor cakap yang blog aku comel and nice . 

           



BUT .. i kinda hate my blog . Sebab ........................ blog aku nampak terlalu ceria, sedangkan aku nie jenis shadow punya orang . maksudnye aku suka keadaan yang gelap . dan kalau boleh aku nak letak hitam semua kat blog nih, tapi bila fikir balik , aku bukan buat blog nih untuk aku sorang . so, aku decide aku nak tukar header kepada yang lebih meriah lagi sikit . another BUT, benda2 edit blog nih sangat susah bagi aku , so aku memang respect la, blogger-blogger hebat yang sampai boleh buat tutorial segala . 


Balik pada tajuk, sejak jadi penanam anggur yang ramsi bermula 1.12.2011 yang lepas, hidup aku macam apa dah . pagi mula dengan sembahyang subuh, then sambung tido sampai pukul 9-10 lebey *in case rumah aku dah siap kemas awal2 la . then aku kemas rumah sikit2, uruskan dobi , bagi binatang 6 ekor yang aku bela tu makan , then aku on9, baca komik , bukak utube, stop. makan dan sembahyang then sambung balik . macam tu ja la hari-hari dan bila aku tengok status ngan blog kawan2 aku, semuanya sudah pergi bercuti-cuti malaysia . waaa~~ jeles nyok . aish, pakat la mak aku ada exam lagi . sangat bosankan hidup aku ..=.=''


then, beberapa hari lepas aku jumpa kawan sekolah aku, and guess what ? dia offer keje kat aku . well bukan dia lah , mak dia . mak dia tu pengetua or pengerusi tadika like that and dia perlukan seorang pembantu . Since aku memang suka budak-budak, and budak - budak takut dengan aku ^^, aku pun terima lah . income tak lah banyak mane, tapi tuk bagi kepuasan pada aku tu dah cukup. lagi pun tadika tu 3 minit dari rumah aku ja *incase aku naik moto dan aku cuma perlu kerja maksimum 3 jam sehari . kawan aku cakap kat aku , " untung laaa , habis exam ja terus kerja kerajaan . " well kawan , rezeki tuhan . ko pun naik keje bulan satu nie kan ? gud luck laa ... 

Terima Kasih..Bye-yeom

Fashion Twister GA



Assalamualaikum hye hye hello .


Dah lame aku tak update post kan ? kan ? kan ? hahak . macam korang peduli . 
Aku ada jumpa satu GA kat fesbuk . Aku terfikir nak join and hope menang la kan .. huhuk .. 
so ini dia : 



untuk GA nie Saya Nak Dress ! 

Terima Kasih..Bye-yeom

Aiskrim Goreng

Assalamualaikum dan selamat sejahtera . 

sebenarnya aku nak post pasal kegembiraan aku habis SPM sejak minggu lepas , tapi bile aku dok bukak ja page buat post nie, aku tak taw nak tulis apa . sampai la hari nie baru tergerak hati nak buat post baru tapi pasal cite lain la ..


Hari ini aku nak share ngan korang camne nak buat AISKRIM GORENG . lau korang buat dengan betul dan dengan tertib, menjadi la korang punya aiskrim goreng tu . aku sertakan dengan beberapa keping gambar sekali . so lagi senang nak paham kan ??


Bahan-bahan yang diperlukan ialah :
1.  Aiskrim
2. Roti keping 
3. Telur


Cara membuat aiskrim goreng : 

1. Potong bahagian kulit roti . Buang bahagian tu . (yang nie terserah korang nak buang ke xnak , tapi aku lau buat aku buang . sebab aku x suke part tu )

2. Leper leper kan roti tu dan letak kan aiskrim kat tengah tengah die . Jangan letak banyak2 takut x boleh nak dibungkus @ takut meleleh nanti . 

3. Dah siap yang tu, korang ambil bucu roti tu dan cantumkan dengan bucu yang bertentangan . bertentangan ok, bukan bersebelahan . tekan kuat sikit, bagi die melekat sama mereka .


4. Lepas tu korang simpan dalam peti ais untuk satu malam . bahagian sejuk beku yang buat letak ikan tu .



Cara nak goreng :

1. keesokkan harinya , sebelum korang goreng , biarkan dulu die lembut dalam 5-10 minit . 

2. panaskan minyak . x payah banyak2 .

3. celurkan aiskrim tu dalam telur .


4.  kemudian goreng macam biasa . jangan lama2 , takut nanti aiskrim dalam tu cair . 
 

5. angkat dan siap untuk dimakan .


tu ja . selamat mencuba  

p/s: sory pic buruk . xde camera man .. : )

Terima Kasih..Bye-yeom

Made by Malaysians




Assalamualaikum .
aku ada buat searching searching kat Youtube and aku ingat yang aku dah lama tak review vblog matluthfi . woah , 4 video baru die aku tak tengok lagi . tak kenal matluthfi ? tu yang kat atas tu . Dan antara 4 video tu , video nie buat aku  menangis . Tak percaya kan ??





Terima Kasih..Bye-yeom

CONTEST 3 in 1 BERSAMA Aini






Trololol assalamualaikum , hye dan hallo . 
kawan aku tyra tag aku untuk contest nie . and bila aku tengok hadiah die , kecuk ayer liuk wok .. 
sumanya cokelat .. weet weet ~~ dah la aku sangat suka sama cokelat . so, bila ada yang nak bagi free2 , amik ja la an ?? an ?? an ?? 


so aku pertaruhkan gambar nie .. 

senyum pun cam apa an . bau dia ***** . 

nie gambar lama , tahun lepas or dua tahun lepas .. ngah stop by kat stesen minyak, ley kawan aku ajak masuk toilet lelaki . aku un ngah sporting time uh masuk r then sempat snap pic nie .

Aku tag :

Terima Kasih..Bye-yeom

Nak Buat Season 2 ??



Well well assalamualaikum dan helo ~~
Berita yang tak seberapa nie dikhaskan untuk K-pop K-pop lover yang kat luar sana .




Maybe ramai antara korang yang tengok atau pernah dengar "INVICIBLE YOUTH " . Invicible Youth ?? Apa tu ?? Invicible youth ialah 'variety show' korea yang menampilkan 7 gadis dari kumpulan kumpulan K-pop ( dan tetamu jemputan ) yang akan melakukan pelbagai pekerjaan untuk dorang cari pengalaman camne nak hidup dan survive di perkampungan dikorea . Show nie jugak ada beberapa segmen suka-suka macam " Yuri Yoga Class " , " Ownership game " , " Yoochiri Queen Service " , " Food Eating Game " , " Hara's Yoochi-gag " , " Ppong Talk (Joke Talk ) , " Pronunciation Game " , " Yoochi News " , " Taewoo's One Way Suggestion " dan " Gag Silmido " . hahak . suma pelik pelik kan . Antara K-pop group yang pernah dijemput dalam show nie ialah SHINee , G.O.D , 2 AM , Super Junior, B2St, Kara, Girls' Generation (SNSD) , NRG , T-Ara, MBLAQ, Koyote, After School , f (x) , Brown Eyed Girls , Sistar and etc . Antara kerja yang aku maksudkan tu macam tanam pokok , tebas rumput , bersawah , tangkap ayam , bela lembu dan lain -lain . Tak percaya ?? Itu lah hakikatnya .




G7 season 1 . >.<


Dorang nie jugak dikenali dengan nama G7 . Salah seorang member G7 nie , Hara (KARA) jugak pernah amik lesen trektor (soe aq xtaw sangat nama mesin 2 nie ) 





yang dalam tu hara . >.<



Berbalik pada tajuk tu . invicible youth season 1 dah habis . sudah lama dulu , dan sekarang dengarnya diorang nak buat season 2 punya sebab season 1 punya show dapat sambutan yang sangat-sangat memberangsangkan . untuk season baru G7 akan jadi G8 . dan semua ahli lama , akan ditukar dengan yang baru dan beberapa daripadanya telah pun di sah kan . Antaranya ialah Sunny dan Hyoyeon (SNSD) , Jiyoung (KARA) dan Amber f (x) . 4 yang lain ialah Suzy (Miss A) , Bora (Sistar) , Woori (Rainbow) dan Yewon (Jewelry) .  




new G8 ..




Pengacara baru . dari kiri Boom , Ji hyun Woo dan Lee Soo Geun


Sumber  NST dan allkpop.com

Terima Kasih..Bye-yeom

1ST GIVEAWAY MR BAIZ ~ RM300 untuk di Menangi!!!




Assalamualaikum hye helo ..
GA lagiiii . tamat esok . so tag tyra , ejan , arisa dan chix . 

Terima Kasih..Bye-yeom

25 Things Random Giveaway by Penmerah.com


Assalamualaikum ,
hye hye hello hallu ~~~ aku join GA lagi , kali nie dari Cik Pen Merah . klik barner untuk join . Untuk GA nie , aku tag Tyra , Ejan , Chix dan Arisa .

Terima Kasih..Bye-yeom

Contest Blog Paling Cute By FN

hye hye hallo . 
aku ditag untuk satu contest nie . dah lama kot tapi baru hari nie sempat nak post . so here it is . 



tagged:
=> Ejan
=> Arisa

Terima Kasih..Bye-yeom

Perhatian !! Perhatian !! PERRRHAATTIIANNNNNN !!!


Assalamualaikum dan hello hello hye ..
entry pendek ini maybe akan membuatkan korang korang yang baca keluarkan duit . oh tak !! jangan bimbang aku rasa korang lebih daripada mampu . dan ia nya pasti akan memberi kepuasan kepada korang korang jugak ..

cerita bermula dengan : .... .....
aku baru balik dari kampung semalam , ntah apa mimpi mak aku ntah terus ajak turun bandar . die kata nak belanja wayang . aku dah macam OMGitar . then aku pun ok la . yelaa orang nak belanja kot .

then TADAAA !!! sampai ke KMall .. terus pergi BIG CINEMA . adalah dalam 5 minit bertekak kat depan kauter tiket uh sampai couple kat belakang kitorang cam dah nak balik je an . then aku terus cakap dengan akak yang tak berapa nak mesra tu . " 3GP . 2 adault . 4.30 . Three Musketear . 2 adult 1 child 4.30 . " 

4.30 uh terus masuk wayang . mak dengan kak aku tengok 3GP . Aku ngan dua orang adik aku tengok 3 musketeer . SERIUS GILER BEST . Adik aku siap ajak pergi masuk tengok lagi sekali ..kat bawah nie antara pelakon cerita THE THREE MUSKETEERS dengan trailernyer sekali ..











Kesimpulannya . korang kena lah tengok cerita nie . ok . ^^

Terima Kasih..Bye-yeom

Let's Play Tagging Game


Lol hye hye hello .
post sebelum berangkat balik kampung . aku ditag oleh kawan "kesayangan" aku . err .=.='' untuk satu game kot . aku tak taw lah apa kebendenyer bendalah nie tapi macam best . so aku join . ops, game nie ada syarat ..

The Game Rules :

 You must post these rules
 Each person must post 11 things about themselves in their journal.
 Answer the questions the tagger set for you in their post. And create 11 new questions for the people you tagged to answer.
 You have to choose 11 people to tag and link them to the post.
 Go to their page and tell them you have tagged him/her.
 No tag backs.
 No stuff in the tagging section about 'You are tagged if you're reading this' you legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have to tag 11 people.




11 Things About Me :

ツ Full name NurSuraiya Najla Binti Ahmad Mahmud
ツ 17 years old ( 2011 )
ツ SPM vistim's this year
ツ Sensitive person
ツ Willing to be hurt to see other people happy 
ツ Love novels and comics
ツ Hate spider
ツ Love panda and all in the cat families (ex: lion, tiger, ...)
ツ Love cute thing
ツ Prefer a serious type man than a lolli-shota one 
ツ K-pop lovers

 Cik Tyra Magic Question :

ツ Who's your idol ?
 sory, can't find one 

ツ What will you do if suddenly someone stab you from behind ?
Usually , i'll forgive them 

 BigBang or Boyfriend ? korean group .
BigBang

ツ Your Facebook name ?
Suraiya Najla

 What kind of music that you love the most ?
Love song

ツ Iphone 4S or Samsung Galaxy SII ?
Samsung Galaxy SII

 Couple or single ?
single

 Your favourite singer ?
keep changing

 Your last boyfriend/girlfriend ?
Ad-- Hez---

 Your favourite Vlogger ?
Anwar Hadi and Manluthfi

 Being a kid , teenager or adult ?
Kid


My Question For You :

ツ Wanna be a pilot or doctor ?
ツ One of your favourite belonging ?
ツ A place for a vocation . Asia or Europe ?
ツ School's subject that you hate the most ? 
ツ Your ambition when you are a kindergarden ?
ツ A part in yourself that you really wanna change ?
ツ Which one you prefer the most ? A lover or a friend .
ツ Your all time favourite character ?  ( from movie or anime )
ツ If you are a superhero , will you save your all times enemy ?
ツ Will you let your love one goes and let he/she be with your bestfriend ?
ツ What do you prefer in your future husband / wife ? ( u can list all of it if u want)



Random Tag :


Terima Kasih..Bye-yeom

Adoyaii Maap ! Maap !


Hye , hello hello ..

entry pendek nie sebenarnya sebagai entry mintak maaf kat korang . sorry sesangat sebab buat masa nie tak dapat nak buat post BOMM KE BABOOM lagi  .  sebab aku sangat sangat dan sangat dan sangat buzy . then pada follower follower baru tu , mintak maaf sangat la . kalau korang dah follow aku , tapi aku tak follow korang balik sebab aku memang tak boleh nak menyempatkan diri untuk review and follow korang balik . insyaallah lepas aku habis SPM yang kambing soon tu , aku akan review blog korang . lau boleh tinggalkan jejak ok ? trimas . 

p/s : maybe aku akan post cara cara nak buat ICE CREAM GORENG dalam entry akan datang . 

Terima Kasih..Bye-yeom

GiveAway by Anis Athia


Assalamualikum, hye helo halluu~~
hari nie pagi2 celik ja aku terus 0n9 and buat sikit blogwalking .. sebab hari nie maybe hari terakhir aku berblogwalking .. then aku akan stop jap untuk study for SPM yang kambing soon uh ..=.='' 
and aku jumpa satu GA nie .. ^^

*klik barner tuk join

hadiah : *copy&paste
  • Free Doodle by me untuk 3 pemenang
  • Topup RM10 untuk 2 pemenang (Maxis/Celcom/Digi)
  • Free custom design  t-shirt dari D**E untuk satu pemenang
  • Bear cute dari Girang untung 1 pemenang
  • Free shawl satin dari El Janna untuk 1 pemenang
penyertaan akan diterima sehingga pukul 11.59pm 1 November 2011

p/s: meh lerr join reramai .. hadiah2 die best kan ?



Terima Kasih..Bye-yeom

Giveaway Kujie2.com Sempena Ulangtahun Perkahwinan Ke 20


Assalamualaikum dan hye untuk yang kesekian kalinya ..
Wooo~~ pertama kali aku post banyak dalam masa 30 minit .. selalunya satu hari akan ada satu post ja.. tapi hari terajin pulak , takpe lah .. 
Aku sebenarnya dah lama tak join GA ....... kot ? so aku jumpa GA nie masa visit blog Mamat dan bertemu jodoh la aku dengan GA ini ..


so dalam blog kujie2.com nie aku suka page loading die , tak payah nak tunggu lama2 . senang cerita ringan lah..
then aku suka blog tu sebab owner die bahagikan post dalam kategori2 sendiri .. so tak la susah korang2 nak carik tajuk2 yang berkenan dihati kan??

kelemahan?? emm , aku rase owner die just tinggal letak shout box ja kot .. so senang lah orang nak tinggalkan jejak dalam blog tu *cadangan dari orang yang tak berapa pakar berblogging.. 

tu ja kot .. overall ok .. kalau nak join, korang klik sini ..

p/s: aku suka header dia .. simple tapi dia guna warna2 ceria, so nmpk meriah gitu .. ^^

Terima Kasih..Bye-yeom

Pencarian 50 blogger oleh Chegu Zubir


Assalamualaikum dan hye sekali lagi .. ^^
Ini post kedua untuk hari nie .. alaa, selang dalam 5 minit ja dari post pertama .. nie segmen kedua yang aku jumpa .. Yang nie dari cikgu zubir ..

*klik tuk join

macam tajuk tu dia kata nak cari 50 orang blogger kan?? don't worry, sekarang tidak lagi sebab c.zubir kata
"kalau lebih 50 pun xpe. dipersilakan join..semua yang join akan dilistkan dalam satu entry khas" *copy paste dri blog c.z sendiri
see?? so join la ramai2.. ajak kawan2 sekali k ?? tapi kena cepat.. sebab tarikh tutupnya ialah hari ahad = esok . so dengan ini :

http://hatikejari.blogspot.com

"eden, tuan empunya blog yang tak seberapa ini menjemput dan mengalu - alukan kedatang kome2 semua keblog eden yang tak seberapa nih .. rerajin lerr tegur2 eden k ?? So sekali lagi eden mengucapkan SELAMAT DATANG " 




Terima Kasih..Bye-yeom

SEGMEN HARIS KAITO : JOM TAMBAH FOLLOWER


Assalamualaikum and hye helo ~~
hari nie mak aku takde kat umah , so dengan kebosanan tahap aku masuk kelas add math , aku buatlah sikit blogwalking . DAN ... jeng .. jeng.. jeng.. aku jumpa satu sengmen nie .. * err, ada dua sebenarnya 
dan disebabkan segmen - sengmen macam nie perlukan satu entry untuk masing2 tak boleh la aku nak gabung dua - dua segmen kan?? so nie la segmennye..


*klik barner tuk join .. 

segmen nie sebenarnya tak perlukan aku tuk tag sesiapa, tapi aku buat la jugak 
so aku tag :-

Terima Kasih..Bye-yeom

Biar Betol o.0



Assalamualaikum dan hallu, hallu, hallu ~~

what ? apa tu ?  apa yang biar betol nya .. wait .. wait .. 
aku just nak cakap berat badan aku naik lagi .. 
tu ja .. hahk .. :D
apa ?? x penting ?? Pergh !! pergh !! pergh !! 
Adab tuan baik di jaga  .. ececeh .. ayat m.nasir dalam iklan kit kat ..
bagi orang lelaki ia MUNGKIN tak penting , tapi bagi perempuan , ia SANGAT - SANGAT penting ??
sapa setuju ?? komen kat entry nih ..

Seriously, berat badan aku naik turun macam brusa saham dah ..
awal tahun turun then suku tahun naik .. 
setengah tahun turun then dalam bulan 7 naik .. 
then bulan puasa turun raya naik balik ..
haish .. susah - susah ..

aku cakap kat mak aku , then dia kata :
" maybe sebab ko tension kot .. dengan SPM ko yang dekat .. mane nak bace buku lagi .. buat keje skola lagi, nak buat latihan lagi ..."
see prihatinkan mak aku ( Ceh~ padahal dia punya isi tersiratnya nak suruh aku stop 0n9 then pergi study)
hahak .. ibuku sayang den dah lali dengan taktik tu .. den pun dah pernah kot buat kat ibu ..

tadi kat skola je punya banyak aku makan , mee hoon sup + ayam goreng + air jagung
then balik tadi si Chix belanja aku makan nasi goreng kampung + ayam goreng + kopi o ais 
seyes sedap ..... air tu ja .. nasi die mahal beb.. cekik darah punya kedai .. 
bayangkan 5 nasi goreng RM 25 + air 5 RM 7 = RM 32 
see ?? mahal kan ?? huh.. aku taubat nak makan kat kedai uh lagi ..
Mak Cik , McD lagi murah la .. 


p/s: kawan aku cakap aku manja , nak ngadu ja .. aku rasa betul .. Korang ?

Terima Kasih..Bye-yeom

Contest Photogenik pilihan BJB


Assalamualaikum dan hye serta selamat malam tok korang korang semua .
dalam enrty lepas aku ada cakap yang kawan aku tag aku tuk satu contest nie kan ? 
ingat x ? tak ? tak ingat or tak peduli ? it's ok . abaikan yang tu . 
so sekarang aku pun ikut join contest tue . hadiah dia tak la seberapa tapi still nak join jugak .
lagipun syarat syarat nya senang ja : ----

1. Perserta mempunyai blog sendiri (Done)
2. Penyertaan terbuka kepada lelaki dan perempuan (Done)
3. Gambar akan dimasukkan kedalam blogpage Ayien aka Cik penaja ( Maybe Done)
4. Follow blog penaja dan like blogpage dia ( Done)
5. Buat entry tentang contest nie ( Done)
6. Masukkan barner contest dalam entry dan link kan ke entry contest di blog penaja . (Done)
7. Lampirkan URL entry ke ruangan komen entry di blog penaja (Done)
8. Ajak sekurang-kurang nya seorang kawan tuk join sama. (Done)
9. Pemenang di nilai oleh juri yang boleh tahan profesional ( kata penaja ) bukan ikut like terbanyak . 



Aku takde la hebat sangat nak amik amik gambar nie . sampai nak taruhkan gambar apa pun aku tak tahu . 
tetibe teringat lak pic kawan aku lala yang aku amik kat McD masa supaluv hangout sebelum puasa dulu . 
So nie lah dia .. 


Untuk contest nie , aku tag dua orang kawan aku : 


Terima Kasih..Bye-yeom

Haram Melukis @ Mencipta Gambar??


Assalamualaikum , ohayo gozaimasu ?? waa~~ jepang :)
Aku dah lame x mengupdate blog sampaikan ada kawan aku tag aku kat satu contest untuk diupdatekan kat blog buruk cantik nie .  
Aku dah ote2 (renew) rupa blog aku nie . suka tak ? suka tak ?
What ? Tak suka ? suka hati korang r . aku menghadap lappy nie sampai pukul 5.13 pagi tuk me'renew' ja . 
eiii ~~ mengadu . =.=''
Balik pada tajuk diatas . minggu lepas minggu yang tak berapa buzy tok aku coz ada exam yang still berjalan tuk budak lain yang amik paper lain dari aku . so for the whole week , aku and kengkawan melukis peta sekolah dengan merayap . 
then kitorang lepak kat library dan aku jumpa satu buku nie . 



then aku gode2 (belek2) la buku tu and aku jumpa satu hukum nie . Hukum melukis @ mencipta gambar .

Soalan: Apakah hukumnya apabila seorang melukis gambar sesuatu yang hidup dan bernyawa ??

Ada 2 pendapat ulama tentang hukum nie . 

Pendapat pertama mengharamkan semua lukisan berbentuk gambar bernyawa . Ini berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W yang bermaksud :
" Sesungguhnya orang yang paling pedih azabnya pada Hari Kiamat adalah pelukis gambar "
( Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

Ibnu Umar menceritakan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :
" Sesungguhnya orang yang melukis gambar akan diazab pada hari kiamat . Akan dikatakan pada mereka : Hidupkan sesuatu yang kamu ciptakan "
( Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

Ibnu Abbas menceritakan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :
" Barang siapa menggambarkan sesuatu gambar didunia, maka ia akan diminta bertanggungjawab untuk meniupkan roh ke dalam gambar tersebut dan dia tidak mungkin mampu meniupkan roh "
(Riwayat Muslim)

"Semua orang yang melukis gambar akan masuk neraka . Setiap gambar yang dibuatnya akan diberi roh dan akan menyeksanya di neraka jahanam . "
(Riwayat Muslim)

Diceritakan bahawa suatu ketika Rasulullah S.A.W ke dalam Kaabah dan mendapati terdapat banyak gambar di dalamnya . Lalu baginda meminta kendi air dan menghapuskan semua gambar tersebut. Baginda seraya bersabda yang bermaksud :
" Semoga Allah membunuh orang-orang yang membuat gambar sesuatu yang bukan ciptaan mereka . "

Hadis - hadis tersebut menerangkan dengan jelas akan hukum melukis gambar , tidak kira gambar itu 2 dimensi atau 3 dimensi .

Namun begitu, gambar raja yang terdapat pada wang kertas , gambar dalam pasport dan kad pengenalan adalah dikecualikan . Gambar tersebut dibuat untuk kepentingan keperluan , keselamatan dan identiti .  

Dipetik dari "Wanita Dalam Islam : Kemusykilan Dan  Panduan"



Terima Kasih..Bye-yeom

aku x tetap pendirian... sebab??



hye , helo assalamualaikum.. Cik Ya mintak maaf sangat sebab dah lama x update blog. sampaikan ada sorang blogger tu tanya bila cik ya nak update blog?? uitt?? dah ada reader tetappppp... wahahaa.. actually dia kawan kelas cik ya + seorg blogger jugak .. boleh tahan femes la gak dari cik ya nie.. klik  SINI kalau nak review blog dia..






ok. kita dah lari dari tajuk.. emmm.... tak tetap pendirian?? siapa ?? cik ya?? YESSS.. that's memang correct abes.. nie salah satu buktinya. * kena baca yang tu kalau nak faham..



SEE.. sebab?? emm?? xde la besar sanggat sebab nya..ok macam nie,  selalunya most of everything yang cik ya buat , cik ya akan tanya pendapat orang. dan orang yang cik ya tanya nie cakap , cik ya x sesuai guna name 'cik ya' in post..sebab x menunjuk kan side cik ya yang hitam.. mean?? side jahat/ hantu/ setan cik ya.. dia kata cik ya lagi sesuai guna kau-aku ja.. simple and mudah.. DAN, cik ya fikir2 balik ada betol nya apa yang dia cakap tu.. so , from now on cik ya akan guna kau dan aku sahaja.. ok?? kalau korang rasa x ok, cakap ja.. aku x marah.. alah , kalau marah pun paling2 dapat curse x seberapa dari aku.. xyah takut la..

aku layan kau ikut cara kau layan aku.. kalau kau baik-baik dengan aku, aku akan balas baik-baik jugak.. BUT, kalau kau sekali.. SEKALI JAAA buat jahat dengan aku, aku akan balas sejahat jahat jahatnya kat kau.. fair and square kan??? bwahahahaha.. ok kidding..:)


p/s: aku nak tukar balik background aku ke purple sebab aku x suka kale blog aku nih..

  



Terima Kasih..Bye-yeom

Contest Blogger Simple Gorgeous





dalam beberapa hari lepas cik ya x dapat nak blogging and facebooking and others, sebabbbbbbb....... internet kat rumah cik ya ada problem pun adoyai derrrr... tapi, sekarang sudah ok..* yeah!!! .. bukak2 je ada la dua orang blogger aka kawan cik ya tag cik ya tuk contest di bawah ini.. so thnx kekanda berdua.. jadi, setelah berfikir-fikir selama 3 minit, cik ya decide nak join contest tu..


klik baener tok join..^^

sebagai tanda trima kasih, cik ya tag kamu berdua balik:-
Tyra&Kay ^^
Ejan&.....??





Terima Kasih..Bye-yeom