kenapa berat still naik even time bulan puasa..






mak jemah: hey jah, aku tengok ko nie, bulan pose makin bulat pulak??
mak jah: uii~~ jemah.. bulan pose nie kot.. xmau la kutuk-kutuk.. aq pun xtaw la jemah.. laki aq pun pelik  tengok aq nie..
mak jemah: kau makan pa ja time buka??
mak jah: makan biasa-biasa ja..nasi putih, nasi kerabu, ayam golek, otak-otak, murtabak , air soya, cincau, sirap bandung, kuih tako, kuih ketayap, kuih raya, bla..bla..bla...




see?? kadang-kadang kita x perasan benda-benda yang kita makan tu menggemukkan kita.. memang la sedap.. cik ya nie pun gila murtabak tu, lau boleh hari-hari nak. tapi mana boleh. nasib baik kat rumah cik ya nie abah cik ya je yang rajin pergi bazar tu..





balik pada topik.. cik ya sebenarnya nak bagi tips-tips yang cik ya amalkan tuk maintain or kurangkan berat badan time bulan pose nie.. sapa xnak nampak cun lagi-lagi nak pegi berkonvoi raya rumah kawan-kawan time raya nanti.. benda nie cik ya amalkan sendiri.. and memang berjaya la.. lau korang-korang cuba tapi x jadi jangan la serang cik ya pulak..





1 ) air masak.
     amalkan minum air masak dalam kuantiti yang banyak sikit dari biasa. macam cik ya , setiap kali sahur cik ya akan minum 1 cawan air teh dengan 3 cawan air masak.. masalah kita time puasa nie, biasa nya haus bukan nya lapar.. so air masak yang korang minum pagi tu , buat korang lebih tahan nak puasa..dan dapat tolong elakkan korang makan banyak masa buka.





2 ) mandi, baring , tidur.
     yang nie penting. elakkan baring, mandi , tidur selepas sahur @ berbuka.. diulang.. ELAKKAN. sebab apa ?? ala~~mesti korang taw kan?? xpa, xpa still nak bagi tahu.. baring@ tidur. kenapa x boleh. bila korang makan, makan tu akan dicernakan kat usus besar. mean penyerapan nutrien-nutrien tu akan berlaku kat situ* kalau x silap. so bila korang terus baring@tidur, makanan2 tu x sampai ke usus besar untuk dicerna dan ia akan melekat pada dinding2 dalam badan dan seterusnya mnjadi lemak.





mandi pulak. masa kita makan, badan kita dalam keadaan panas*lebih kurang.. maksudnya, sistem pencernaan kita tengah working la. bila korang terus mandi, badan korang akan kena macam shock taw.. sebab air tu sejuk. cuba la korang bawak moto jauh-jauh + laju-laju then sampai rumah korang turun ja moto terus basuh moto tue. kompom berasap eksos dia kan. tapi kat dalam perut korang xde la berasap nanti.. kang ada yang cakap ''cik ya , saya mandi lepas makan xberasap pun perut saya''. waa~~ tu memang antara orang-orang yang minta derma lempang la kan..


seelok-eloknya buat sume tu 30 minit - 1 jam selepas makan.





3 ) masa buka minum air dulu
        yang nie memang cik ya selalu buat.. time buka tu just minim air ja.. minum sebanyak yang boleh, biasanya cik ya akan full lepas minum 2-3 cawan air manis. tu ja. then terus siap-siap pergi sembahyang.. banyaknya minum?? xde la. nie cara cik ya kembalikan tenaga dalam badan. sebab gula adalah salah satu sumber  tenaga.





4 ) guna chopstick
     macam pelik?? tapi memang cik ya buat. bukan lupa daratan, tapi makan guna chopstick lagi cepat buat cik ya kenyang.. cik ya nie pun bukan expert sangat guna 'batang chop tu' tapi boleh la jugak. bila makan pakai cs kita akan ambil masa tuk sepit makanan tu. so jarak waktu korang kunyah yang dalam mulut and nak sepit makanan lain masuk dalam mulut tu agak lama. pada masa tu makanan yang korang baru telan akan terus diproses, nutrien akan cepat diserap dan lapar akan cepat hilang.





tu ja lah benda-benda yang cik ya amalkan pada bulan pose nie. kalau boleh korang elakkan tidur ja dalam bulan pose nie.. cubalah buat something yang menyeronokkan + melalaikan korang dari fikir pasal perut tue.. cik ya xnak la mention mengaji+solat sunat semua tu. sebab tu terpulang pada diri masing-masing.xde paksaan, tapi kalau boleh buat alhamdulillah. korang ley gak buat aktiviti lain .macam g main bola ke, jogging, main nyorok-nyorok, konda kondi, tenteng, ceper, batu serembam,  online, baca komik@majalah, jalan-jalan dan lain-lain. tapi jangan la sampai lupakan tuhan.. jangan la jadikan puasa alasan bila nak beribadat dan beridah. 




sejak hari isnin ary tu, cikgu cik ya ucap terima kasih dan selamat datang kat semua student yang datang sekolah. paling x boleh bla, dia sambut kat pagar besar pulak tu.. >.<




     

Terima Kasih..Bye-yeom

6 ulasan:

shafiqabdshukor berkata...

nice share...
pose2 pon kalo makan time pose ikot nafsu pon same je..

ayasama berkata...

betul2..
tu yang paling ssh nak jaga tu..

Ecul berkata...

alhamdulillah..setakat ni brt da trn 2kg..:)

Farhana Jafri berkata...

frst tym dgar sal chopstick tu! xsgke plak ad benefir dy.. hik3.. no wonder la cina kurus2 je.. hik3.. thanks share! ^^

tyra-ssi berkata...

wah CikYa ! bagus betul tips ni . nak cuba lah . mana lah tau tyra boleh turun berat sampai 37Kg balik . haha XD baru cun time raya . haha XD kidding LOL . time chopstick tak leh belah bro . lagi nak kurus makan choki choki la .

"amacam choki choki bro?" XD

ayasama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.