P to the L to the K to the N ..

Assalamualaikum .. 

Sebelum ada yang menyumpah dan mengutuk aku, sini nak bagi taw .. Nie post aku meluahkan perasan . Kalau nak baca dipersilakan , kalau tak nak tak payah nak paksa diri . Tekan ja pangkah kat tab tu . Ok ? Deal . 



Seperti yang korang nampak kat pic atas nie, kompom-kompom lah aku terpilih untuk berkhidmat untuk negara nie kan ? YEAH ! ! Seronoknya  !! *ok yang tu tipu .. Seriously aku sangat-sangat berharap yang aku tak dapat . Sebab aku tak nak .. Even mereka- mereka yang sudah pergi kata best , aku tetap taknak . Bila aku tanya diorang apa yang best . Most of them akan cakap " Best taw .. Belajar berdikari , duduk dorm ramai-ramai . Dapat kawan baru " ...

Ok, seriously. Kalau tu lah jawapan korang . Memang kirim salam lah kan aku nak dapat kawan baru segala tu . Nak taw sebabnya , meh aku terangkan ..



1) Untuk berkawan, mesti mempunyai fikiran terbuka and friendly . Meh aku bagi taw . AKU SANGAT TIDAK MESRA DENGAN ORANG ASING ! senang nak faham kan ? so , jangan nak memujuk aku segala . seriously , aku kadang-kadang rasa awkward even dengan adik-beradik sendiri . Dahsyat kan ?






2) Aku seorang yang moody . Kalau mood aku baik, aku akan senyum dan ketawa sepanjang hari dan vise versa . Selalunya orang akan bersenyum dan buat muka baik kat tempat baru kan , supaya dia dapat ramai kawan dll. Tapi, aku tak kan tunjuk muka budak baik kat tempat baru . Lagi2 tempat yang aku terpaksa pergi . Tak percaya tanya kawan aku , macam mana muka aku masa baru pindah sekolah Dato' tu .


3) Aku takkan rapat dengan orang yang salah tafsir aku . Kalau lah masa first time ja kau jumpa aku, kau dah cakap aku sombong berlagak segala dll . So aku akan jadi sombong dan berlagak , tapi hanya dengan kau yang cakap aku macam tu . Dan aku akan terus macam tu, selagi kau tak approch aku dulu . Aku pernah buat macam nie kan kawan kelas aku Ok. 
4) Aku sangat sensitif dan mudah terasa . So kalau kau tak puas hati dengan aku , meh sini cakap depan - depan . Tak payah nak jadi macam mak Jemah dengan mak Bedah ngumpat time sidai kain . Once kau buat macam tu, memang kirim salam la kan aku nak ber'friendly'2 dengan kau . 



5) Aku pendendam . Kau buat jahat dengan aku ? Aku tak kisah . Aku akan balas , tapi aku akan pastikan kau tak sedar pun yang aku tengah balas kejahatan kau tu . *evil laugh*




6) Belajar berdikari ? Derr, aku dah cukup besar nak jaga diri aku sendiri . Aku pernah duduk hostel , at the end , aku lari . Sebab aku SANGAT tidak suka hidup berperaturan . Orang kata hidup berperaturan itu memudahkan . Aku hidup kat rumah aku , dengan peraturan aku , Alhamdulillah aku sihat , takde lari rumah ikut boypren segala . Hidup Aku, Peraturan Aku ! 



7) PLKN banyak men'spoil'kan plan aku untuk awal tahun nie ! Semuanya kena tangguh sampai aku habis PLKN . 


Tu ja lah kott ~~ hahak banyak gila kan ? Tapi , walau banyak mana pun aku merungut .. Aku terpaksa pergi jugak . And aku harap ia tidak seperti yang aku bayangkan . And sistem automatic yang dah ada dekat kebanyakkan tempat dalam dunia nie ada kat sana . Sistem Budak Popular Diutamakan . Sebagai yang moderate macam aku nih, aku sangat berharap tak dibebankan dengan tugas mengarut dan pelik . Dan aku harap siapa pun yang satu company dengan aku tak menyusahkan aku . So, kepada bakal wirawati di PLKN Sri Ledang, Tangkak , Johor . Jumpa bulan 5 nanti . XD


Terima Kasih..Bye-yeom

4 ulasan:

Si Matatajam berkata...

Gud luck for new xperience ye dik. Follow back ye

ain dzaya berkata...

sbb ntry cam panas jer..akak bagi slm dulula..huhu..

assalamualaikum...
bagus la pengakuan yg jujur..bukan senang org nak buat confession cenggini kat blog..klu ada yg buat pun ..msti ada anasir2 hipokrit..akak ta terpilih pun..tp mmg best la bila pe yg kite plan tu..menjadi time2 cuti panjang...

tp mesti ada hikmah semua inikan..ta ada pengalamn mmg ta suke..tp bila da pegi kompem jatuh terjelopok cinta tu...3 bulan plak tu..nak larik balik mmg tak la..samapai kat umah org plkn carik..

bg akak la tak salah tny org lain,sbb kiter nak buat survey dulu sal plkn nie,,nak taw kesan baik buruk..tp apa yg kita survey tu ta semestinya perkara tu jugak blaku kat kita, hidup berperaturan la, moody la, tak dapt biasakan diri la..

*u must remembered..kehidupan kita sejak azali lagi, adalah kehidupan berperaturan , so kite kene berdisiplin dgn peraturan agama.if u mmpu jadi yg terbaik @ baik klu tak hidup berperaturan. mesti u bole think out of the box n lebih broad minded untuk terima life cam plkn tu.kan?

melainkan klu before this, u mmg hidup skema bagai,obedient, tapi bila da berhadapn dgn org ramai..u jadi kekok bagai, tak taw bergaul. yg tu akak stuju klu adik ta bole trima cara life plkn.

myb sbb adik baru lepasan spm..tak terdedah lagi pada dunia luar yg sebenar..tp once bila u da kenal dunia luar n bila u tringat masa plkn u..u msti akan ckp 'tak sia2 aku pegi plkn'...sbb dunia sblm spm n lepas spm sgt berbeza ..ketara sanggat...sbb sumthing yg tak penah kita pk blaku kat kite n yg kita tanak sangat2..pasti akan blaku..get prepare..

believe me org yg lebih makan garam nie..even, akak ta la tua mana pun..wuwuwuwu..

selamat berplkn :)
jaga diri molekk!

"Ain Dzaya | Tips penting bodek godek pensyarah.hik.hik..".

ain dzaya berkata...

sory..ter'karang' pulak..dont give up with ur life..=)

Aiya Lvdra berkata...

it's ok . btw, thnx sis ..

kita xde la skema sgt . kita x suka gado .jadi kita jrg mrh . so bila sesekali kita marah , org akn anggap kita gurau . at the end pendam sensorg . layan perasaan . last2 GILA ! LOL

kita boleh hidup berperaturan , tapi kita x suka peraturan yg ditetapkan oleh segelintir org yg bersifat pilih kasih . kalau akak pernah duduk hostel , kakak akan fhm. sbb hostel lama kita dulu, batch 94 mmg terpinggir . batch 93 kesayangan warden .

yg part bergaul tu . kita mmg sgt kekok . seriusly, kawan baik kita yg sekarang nie pun rapat lepas setahun kenal . the first year tu mmg jrg gila nk tegur .

once again , thnx for the advice . glad bila ada orang phm . :)